Przedstawiamy propozycje kreatorów mody oboiązujące w sezonie jesienno-zimowym.
Panterka: ten motyw powraca po raz kolejny i podkreśla naszą „zwierzęcą” stronę; pasuje do kobiet odważnych, ekstrawaganckich, drapieżnych; poza tym łatwo komponuje się z modnymi nadal brązami; uwaga: do panterki nosimy tylko stonowane, jednokolorowe dodatki, a jeśli cętkowane futerka – tylko sztuczne
Złoto: zapewne zainspirowane kolorami jesiennych liści, w tym sezonie noszone nie tylko na wieczorowe wyjścia, ale też w ubraniach sportowych; ślicznie wygląda z najmodniejszymi kolorami sezonu: brązem, fioletem, czernią, czerwienią
Cekiny: błyszczą na dodatkach w wersji stroju na dzień lub na całości ubrania porą wieczorową; najczęściej występują w tym samym kolorze co strój, który ozdabiają
Pepitka, czyli czarno-biała kratka wylansowana przez Coco Chanel, występuje w tym sezonie w różnych rozmiarach, a nowością jest jej kolorowa wersja
„Rurki”: spodnie o wąskim kroju, z różnych materiałów, posiada je w swej ofercie wiele firm odzieżowych; pasują osobom o wąskich biodrach, raczej wysokim; nosimy je w zimie do wysokich kozaków, wkładając do środka cholewek
Fiolety, w różnych odcieniach, a więc bakłażany, śliwki, wrzosy, noszone z brązem, czerwienią, złotem, czernią, pasują do wielu kolorów legginsy, czyli wielki come back getrów; pasują właściwie tylko na zgrabne, szczupłe nogi; nosimy je do spódnic, sukienek, tunik swetry – szerokie, ciepłe, z dużym golfem lub kołnierzem, można wybrać krój kopertowy; najmodniej nosić długi sweter do spodni „rurek” lub legginsów
Jazda konna: ubrania w tym stylu nadal są modne; nosimy buty oficerki, bryczesy, czapki dżokejki
Folklor: czerpiemy inspiracje z różnych kultur – Dalekiego wschodu, Indii, Afryki, Dalekiej Północy; często pojawiają się koronki, wzory indiańskie, falbanki, futrzane dodatki, orientalne kolory
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »