Moda na wieczór i karnawał we wrocławskim Muzeum Narodowym
2007/1/19 16:20:00
W Muzeum Narodowym we Wrocławiu można do nadal zwiedzać wystawę „Od zmierzchu do świtu. Moda na wieczór i karnawał”. Prezentowana w autentycznej sali balowej w muzeum wystawa obejmuje kreacje wieczorowe XIX i XX w., akcesoria mody (pantofelki, wachlarze, karnety balowe, torebki, szale, etc.) oraz grafiki i ryciny z projektami kostiumów na bale maskowe.
Od organizatora: „W „Kopciuszku”, najsławniejszej baśni świata, balowa suknia i pantofelki otwierają zakochanym drogę do spełnienia najgłębszych pragnień. Archetypy mody wieczorowej przemawiają do zmysłów i wyobraźni, ich istotą jest seksapil. Od zmierzchu do świtu, gdy sprawy dnia wydają się odległe, a prace zakończone, do głosu może dojść fantazja i przybrać materialny kształt dzięki strojom wystawnym i kunsztownym. Kostium maskaradowy otwiera jeszcze szersze pole dla inwencji i ekstrawagancji. Moda na wieczór i karnawał inspirację czerpie z wielorakich źródeł: dzikiej natury i rzemieślniczej doskonałości, pogoni za nowością i tradycji artystycznej, kultury wysokiej i popularnej, osiągnięć najnowszej techniki i dorobku cywilizacji odległych w czasie lub przestrzeni.
Modę wieczorową kojarzymy z określonym repertuarem form ubioru, a zarazem zachowań społecznych. Dzięki przekazom wizualnym i literackim rozpoznajemy ją także jako odrębne zjawisko kulturowe. Ukształtowało się ono w XVIII w. wraz z rosnącym zróżnicowaniem życia zbiorowego i powstaniem systemu określającego, jaki strój jest stosowny na daną okazję. Modę wieczorową i karnawałową charakteryzuje porywająca intensywność, pragnienie piękna, a jednocześnie wyrażenia za pośrednictwem stroju statusu społecznego i materialnego, atrakcyjności, indywidualnego gustu i stosunku do reguł współżycia społecznego odwzorowanych w nakazach etykiety. Ożywia ją napięcie między marzeniem a rzeczywistością.”
Jeśli szukasz inspiracji dla własnego karnawałowego stroju lub jesteś ciekawa jak ubierały się kobiety w XIX i XX wieku, przyjdź na wystawę.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »